top of page

Kompanj a Buzetski kanjon 04/2016


5-10.4.2016

Posledný marcový deň bol aj mojím posledným dňom v práci a teraz, už ako nezamestnaný, je mojím cieľom lezenie a cestovanie, no najlepšie ich kombinácia. S Ičom sme sa už dlhšie bavili, že by sme mohli ísť liezť niekde na juh, a tak padol návrh na Kompanju. Na začiatku bolo adeptov samozrejme viac, no nakoniec sme skončili sami dvaja, čo nás tak či tak neodradilo a vybrali sme sa do centra Istrie, do chorvátskeho Kompanj.

Pre mňa to bol budíček z lezeckej hibernácie, teda skalkárskej, pretože som, dá sa povedať, celú zimu strávil v Tatrách. Takže bez sily, vytrvalosti a tvrdý ako liatinové kachle sa vyberám na trip so špičkovým lezcom. Moje prvé tohoročné riadne lezenie, veľmi sa na to teším! Je mi jasné, že si asi vypočujem kritiku na môj lezecký štýl, ale ak človek nevie prijať kritiku, vidí svet a samého seba len svojím malým a skresleným pohľadom.

​​Base Camp-om sa nám stalo malé mestečko Roč, ktoré má strategickú polohu pre lezcov. Najbližšia oblasť ku nám bola práve Kompanj, ktorá je od nás vzdialená asi 3min autom. V blízkom okolí sa nachádzala kopa ďalších oblastí ako Pandora alebo Buzetski kanjon, na výber je toho dosť. Z kameňov postavené historické mestečko sa pýši na hornatom výbežku v strede kotliny, a tak ponúka rozhľad do všetkých strán. Nájdete tu hostely, hotely a pomerne dobre vybavené potraviny. My sme bývali vo vlastnom apartmáne s kúpeľňou, kuchynkou a dvoma Wifi za 12e/noc čo je cena niektorých campov, takže spokojnosť bola.

Prvý deň sme troška poblúdili, aspoň sme spoznali oblasť, kde sa čo nachádza. Predsa len na fotkách tie skaly vyzerajú inak ako v skutočnosti a cesty a sektory si lezec musí vybrať osobne. Rozliezame sa v ceste v obtiažnosti 6b+ a Ičo ma hneď ženie do 7a-čok. Po tej zime to bol pre mňa boj, ale postupne sa mi začalo dariť trocha viac. V apríli je Kompanj už pomerne vyhriaty pekáč, a ak nie ste milovníci vysokých teplôt a priamych útokov slnka bez väčšej možnosti ukrytia sa do chládku, odporúčam túto oblasť na marec, resp., ako sme to urobili my, začať lezenie naozaj v skorých ranných hodinách.

Vysoké teploty a pomerne hryzavá skala si na konci druhého dňa vybrali daň, koža na mojich prstoch sa stratila a ostali mi potrhané, stále vlhké brušká prstov. Po večeri a vínku volíme s Ičom zmenu plánu, teda lokality. Plán navštíviť Pandoru (vizuálne a určite aj lezecky atraktívna oblasť), ktorá je ale južne orientovaná a určite by to bol ešte väčší pekáč ako Komapnj, bol obojhlasne zrušený. Na skalách sme však od rakúskeho páru dostali tip na Buzetski kanjon, kde sú steny orientované v dvoch protismerných stranách, a tak vždy nájdete stenu, v ktorej je na poldňa tieň. Takže zajtra to bude Buzetski kanjon ....

​Táto oblasť je dokonalý únik pred vysokými teplotami, kaňon je pomerne úzky s vysokými, jemne previsnutými stenami a na dne preteká osviežujúci potok. Kaňon je akási exotickejšia verzia našich tiesňav, a tak vytvára veľmi príjemne lezecké prostredie. My sme si zvolili za našu oblasť lezeckého pôsobenia sektory Befana a Pengari . Problém ciest v tejto oblasti je často ich chaotický smer, istenia sú miestami vŕtané v priamke v snahe držať priamy smer pričom autor asi nevnímal logický smer cesty. Lezenie v štýle on-sight, ba dokonca niekedy aj samotné cvakanie expresiek môže byť problémom. „Slovenská poctivosť“ liezť cesty presne v smere istení, ani o cm do strany sa v takýchto 30 a viac metrových linkách nevypláca. Každopádne sú tu cesty pekné, dlhé a chytovaté.

Trip sa končí a my v skoré nedeľné ráno opúšťame Roč, čaká nás ešte pár stoviek km domov. Ičo je super lezecký spoločník a človek sa s ním nenudí. Dva dni v Kompanji a dva v Buzeckom kanjone ma trocha nakopli a aj vďaka Ičovi som sa trocha rozhýbal, dúfam, že to pôjde čím ďalej tým lepšie. Určite sa ale rád do týchto oblastí vrátim J

Viac fotiek nájdete tu : ALBUM

Ak neviete do čoho „zahryznúť“ dávam niektoré z krajších ciest do ktorých sme sa zavesili, alebo na ktoré sme dostali tip:

Kompanj Buzetski kanjon

Krakenhaus 6c+ Životni ciklus 6c

Paždroč 7a Night club 7a+

Legionar 7a+ Beach club Macumba 7b

Part des propheten 7a Ljetna sauna 7b

Curfew 7a+ Bandiera rossa 6c

Fritz the cat 7a Elio Pisak, ruke stisak 6b+

Asylantin 7a El Desperado 7a+

Katz 7c Ništa od Jessy 7b

Parov stelar 7c+

Trufelschwein 7a

Beatiroskotai 7a

El baucho 6c+

Energierauber 7b


Kde sme zavesení
Kedy sme zavesení
bottom of page